marți, 23 august 2016

Compunerea descriptiva

Descrierea–  mod de expunere in care sunt prezentate infomatii despre obiecte, persoane, lucruri sau fenomene.
Aceasta poate fi:
a)Literara 
b)Non-literara
In versuri sau in proza, tip tablou sau tip portret.
O conditie esentiala a descrierii este prezenta de imagini vizuale.
Categoriile morfologice specifice sunt adjectivul, substantivul si descrierea
Expresivitatea  acestui tip de text se realizeaza prin figuri de stil/procedee artistice

Textul descriptiv (literar şi nonliterar) – evocă scene, persoane, obiecte, emoţii şi se concentrează asupra detaliilor descriptive, prezentate obiectiv sau subiectiv de către autor.
-         Este un text în care sunt prezentate informaţii despre obiecte, personaje, locuri, fenomene ale naturii etc.
-         Descrierea poate apărea atât în texte literare (tabloul – descrierea unui peisaj, a unor scene din viaţa social, a unui interior sau a unui obiect etc.; portetul – descrierea fizică şi/ sau morală a unui personaj), cât şi în texte nonliterare (ghiduri turistice, texte ştiinţifice, prezentarea unor produse etc.);
Cum se poate scrie o compunere descriptiva? Sa presupunem ca trebuie sa scrii o compunere in care sa descrii un peisaj din natura, compunerea ta va avea urmatoarea structura: 
INTRODUCERE:   Vei preciza locul care va fi descris si momentul din zi, anotimpul sau un alt reper temporal. 
CUPRINS:  Vei descrie elementele ce compun peisajul tau avand grija sa nu omiti niciun detaliu( valurile marii, pescarusii, nisipul fin al plajei, maretia muntelui etc.) Iti recomand, de asemenea, sa utilizezi figuri de stil, multe figuri de stil( epitete, metafore, enumeratii, comparatii ).
INCHEIERE: Iti poti exprima opinia despre tabloul de natura prezentat sau poti face o afirmatie care sa faca mai clara perspectiva.

 Mai jos ai exemple de peisaje :)
IARNA ARGINTIE

Este o iarna de poveste. Norii au inceput sa cearna stelute argintii. Fulgii usori si albi ca florile de cires se joaca prin vazduhul de cenusa, apoi se lasa pe pamantul somnoros. Casutele, prajituri adevarate cu frisca, dorm linistite in imensitatea alba. Dansul stelutelor sclipitoare nu mai conteneste. Pomii sunt invaluiti in dantele albe si cercelate.
   Muntii de zăpada nu mai dau voie sa calce picior de vietate. Geamurile caselor s-au impodobit cu flori de gheata. Norii suri au captusit bolta posomorata. Zana ingheturilor a imbracat tarina in vesmant de nea.
   Oamenii pun la case instalatie stralucitoare si impodobesc bradul pentru Mos Craciun si stau la gura sobei pentru a depana povesti si amintiri. Feeria primilor fulgi de nea ne-a furat inimile. Pe derdelus zeci de saniute aluneca la vale precum fulgerul.
   Iarna a imbracat brazii si pinii cu niste cojoace grele de argint si a pus crengilor manusi de puf. Pe campul de cristal se zareste un sirag de saniute. Ninge ca-n povesti cu stelute mici si albe, ce plutesc intr-un zbor prelung.
   Copacii, niste soldati tacuti si reci, cu zale dantelate ne privesc cu bucurie. Iarna ne umple inimile de frumusete si de bucuria sarbatorilor. Toate visurile copilariei mele se implinesc in timpul iernii!
PRIZONIERUL IERNII

O coroana de gheata isi arata diamantele de dupa copacii argintii. Vad o mantie din ceata, cu volane de nea care matura covoarele si le inlocuieste cu gheata sidefata. Din aceasta iese un fum care atinge cerul negru si se transforma in nori intunecati ce invaluie luna si micile stelute.
  Din volanele argintii incep sa cada fulgii de nea poleiti cu praf magic. Copacii primesc o haina de vata, casele adorm sub plapuma rece si animalele gingase se adapostesc sub tufisurile suflate cu omat.
   Pasii ei lasa urme pe zapada, peisajul misterios este stapanit de zana iernii. Regina se urca in caleasca trasa de cai albi si isi inalta zborul catre paradisul inghetat, acolo unde este vesnic iarna.
   Natura devine luminata de un soare palid detronat din regatul azurului. Pe geamuri incep sa infloresca florile de gheata. Ceata ascunde, ca un voal, peisajul imaculat. Lacrimile reci, se rostogolesc pe obrajii mei . Cand ceata se ridica, totul se lumineaza si zambete apar in jur.
   Omul de zapada asteapta venirea copiilor si vegheaza zborul ratacit al ienii, ca un paznic neinfricat. In jur se aude cantecul vantului ce pune stapanire pe un tinut inghetat. Ma bucura venirea iernii si fiecare anotimp are farmecul sau de care trebuie sa ne bucure. 

Un alt tip de text descriptiv pe care va trebui sa-l redactezi este portretul.

INTRODUCERE:  Vei enunta o caracteristica generala a obiectului descrierii( o persoana, o fiinta, propria persoana, in cazul autoportretului) cu rolul unei idei principale, un fel de liant al textului+ detalii de cadru( timp, spatiu) 
CUPRINS: Prezentam unele trasaturi fizice relevante pentru compunerea noastra utilizand figuri de stil, la fel ca in orice compunere descriptiva
                     Pe langa aceste elemente fizice, vom evidentia si trasaturile morale.
INCHEIERE: O fraza in care sa ne prezentam atitudinea fata de fiinta descrisa.

Exemple:

 Colega  mea

O cunosc pe Alina din clasa intai. La inceput imi era frica de ea, fiind una dintre cele mai inalte fete din clasa. Mi se parea o persoana care, daca as face ceva gresit, m-ar pune la punct imediat cu o bataie zdravana.
Dar nu a fost asa.Timpul a trecut si am ajuns sa stam in aceeasi banca. Imi placea cel mai mult ca avea simtul umorului dezvoltat si ca ma facea sa rad din orice.
Am ajuns sa o cunosc mai bine  si sa-mi dau seama ca e o persoana care tine la parerea ei!
Viseaza la cai verzi pe pereti, la propriu, si face haz de necaz aproape oricand, dar stie si sa fie matura. Chiar daca, atunci cand suntem intr-o discutie aprinsa ,ea tace si ma lasa sa tip, la sfarsit va spune doar cateva cuvinte care te vor lasa mut de uimire, neasteptandu-te sa spuna un  lucru atat de intelept.
Stie sa asculte si ajuta persoanele care ii sunt apropiate, prin faptul ca este alaturi de ele sustinandu-le fiecare realizare.
Nu se fereste sa spuna niciodata ce simte chiar daca uneori sunt lucruri dureroase. Este incapatanata si foarte orgolioasa si daca greseste sau cineva ii greseste foarte rar face ea primul pas spre impacare.
Este foarte sensibila chiar daca arata asta doar celor apropiati si se lasa destul de greu cunoscuta pe deplin.
Si cu toate nebuniile pe care le face si cu toate lucrurile bune e una dintre cele mai bune prietene ale mele.

Mama

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu